Placebolift, kunstlift of toch maar met de trap?

 

Liftkunstwerk KOP OP van Domenique Himmelsbach de Vries verwijderd uit Medisch Centrum Haaglanden.

 

Vanzelfsprekend kent de realisatie van kunst op publieke locaties onvoorspelbare factoren. De reacties van passanten kunnen een hele andere lading hebben dan de kunstenaar had kunnen vermoeden. Dit zou juist kunnen leiden tot het spanningsveld dat de kunstenaar wil oproepen. In het geval van het liftkunstwerk KOP OP van Domenique Himmelsbach de Vries leidden de reacties er echter toe dat het werk werd verwijderd.

 

Domenique Himmelsbach de Vries bedacht voor een van de liften van het MCH een installatie met spiegels. Ervan uitgaande dat veel mensen in de lift naar de grond kijken kwam Himmelsbach de Vries op het idee op het plafond de letters KOP OP in spiegelbeeld te installeren en deze te laten spiegelen in een vloerspiegel. Een mooi idee voor een visuele schouderklop. In de praktijk bleek de werking echter anders en uitten omstanders, medewerkers en technische dienst verschillende bezorgheden. De spiegel zou kunnen breken, mensen zouden zich angstig kunnen voelen in een lift met spiegelvloer en bovenal, dames in rok zouden zich van onderaf bekeken kunnen voelen. Kortom: op last van de technische dienst werd de lift eerst gebarricadeerd en werd later het kunstwerk als geheel verwijderd.

 

Was dit kunstwerk nu gezond of niet? We zullen het nooit zeker weten. Misschien hadden de liftgangers met een glimlach in de lift gestaan.

Gelukkig is het placebo bij dit kunstwerk in de lift ernaast, ook van Domenique Himmelsbach de Vries, nog steeds voor publiek te bezichtigen.

 

 

Domenique Himmelsbach de Vries was met de Wilderswebwinkel eerder te zien in de Appel tijdens Stem Terug! Vote Back! een project van de Appel Arts Centre in samenwerking met TAAK en Frascati. Vanaf 23 november 2012 is werk van hem te zien op de Kunstvlaai in de Westergasfabriek in Amsterdam.

www.himmelsbach.nl

 

 

 

Foto: Domenique Himmelsbach de Vries
 

 

BETER Publicatie: Om in te nemen, bestel m nu!

De uitslagen, conclusies en reflecties van het BETER onderzoek zijn gebundeld in een publicatie getiteld: Om in te nemen. Op 14 juni 2013 wordt de publicatie tijdens het BETER Symposium gepresenteerd.

Vast bestellen?

Conclusies BETER onderzoek gepubliceerd tijdens BETER Symposium

Op 14 juni 2013 organiseert het BETER Consortium in MCH Westeinde het BETER Symposium. De langverwachte onderzoeksresultaten van de interactieve onderzoeksexpositie BETER, de kunst van gezondheid worden hier gepresenteerd in een levendig dagvullend programma. Tevens wordt de fonkelnieuwe, bij BETER …

Lees meer...

BETER de film
Bekijk hier de film die Erik Heuvelink maakte over BETER, de kunst van gezondheid.