BETER Consortium

 

Directeur

Martijn Engelbregt
martijn@beterconsortium.nl

 

Organisatie
Pavèl van Houten
pavel@beterconsortium.nl

 

Fondsenwerving en communicatie
Christiane Bosman
christiane@beterconsortium.nl

 

Laboratorium manager

Iris Heuvelink

iris@beterconsortium.nl

 

Stagiaires

Thomas van der Vlis

Thomas van der Lee

Sirma Culceski

Esther Cazant

Ilse van Asten

Laurie Heskes

Onderzoekspartners

 

EGBG

Bedrijfsomschrijving - EGBG (Engelbregt Gegevens Beheer Groep) maakt maatschappelijk geaarde ‘proceskunst’. Sinds 1996 is EGBG verantwoordelijk voor een keur aan bijzondere kunstprojecten in de (semi) openbare ruimte. Zo ontwikkelde EGBG de Burenwinkel, een mobiele winkel met relatiegeschenken voor (boze) buren; een bijzonder kunstproject in de Tweede Kamer; het GROOT Leeuwarder Monument, gemaakt door Leeuwarders met 45.000 bakstenen. Ook ontwierp EGBG de officiële herdenkingsmunt voor Michiel de Ruijter en het Tegenscript, een lijst met vragen om telemarketeers van repliek te dienen. Het werk wordt internationaal gewaardeerd en werd onlangs tentoongesteld in het Museum of Contemporary Art in Tokio.

 

Functie - Bedenker van BETER en verantwoordelijk voor de organisatie en inhoudelijke uitwerking. Dit doet EGBG via de speciaal opgerichte stichting: Stichting Andersom.

 

Personen - Martijn Engelbregt, oprichter en directeur; Pavèl van Houten, projectcoördinator

www.egbg.nl

 

Medisch Centrum Haaglanden

Bedrijfsomschrijving - Het Medisch Centrum Haaglanden (MCH) is een topklinisch ziekenhuis in het centrum van Den Haag, aan de rand van de Schilderswijk, een wijk die 99 verschillende nationaliteiten telt. Medisch Centrum Haaglanden bestaat uit MCH Antoniushove (Leidschendam) en MCH Westeinde (Den Haag). Patiënten komen van buiten de regio voor behandeling van kanker en voor neurochirurgie. MCH Westeinde heeft de grootste afdeling Spoedeisende Hulp van Nederland (de meeste patienten). Patiënten met verwondingen na een ongeval (trauma), een herseninfarct of –bloeding of met acute lichamelijke ziekte en ernstige psychiatrische ziekte worden hier behandeld. Het MCH telde in 2011 212 medisch specialisten en 2969 medewerkers. Het aantal opgenomen patiënten is 30.128 en het aantal dagbehandelingen: 23.923. Het MCH heeft een jaaromzet van € 275,6 miljoen.

 

Functie - Opdrachtgever van BETER en de locatie waar de onderzoeksexpositie plaatsvindt. Ook biedt het MCH praktische ondersteuning op het gebied van onderzoek, opbouw expositie, communicatie en sponsoring.

 

Personen - Gerard van Asselt, voorzitter kunstcommissie MCH, arts-microbioloog; Caroline Wortman, hoofd communicatie MCH; Willem Geerlings, bestuursvoorzitter MCH; Prof. dr. Henk Struikmans, radiotherapeut-oncoloog RCWEST; Mirjam Mast M Sc, onderzoeksmedewerker RCWEST

www.mchaaglanden.nl

 

TAAK

Bedrijfsomschrijving - TAAK is een internationaal platform dat vernieuwende kunst en educatieve programma’s ontwikkelt over maatschappelijke onderwerpen als ecologie, stedelijkheid, social design en mensenrechten. Door kunstenaars, opdrachtgevers, burgers en organisaties via kunst rondom bepaalde thema’s te mobiliseren, onderzoekt TAAK hoe nieuwe vormen van maatschappelijk initiatief en burgerschap kunnen ontstaan. BETER is als project aan TAAK overgedragen door SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte, daar SKOR per 1 januari 2013 ophoudt te bestaan.

 

Functie - Inhoudelijk advies en ondersteuning

 

Personen - Theo Tegelaers, senior curator; Simone Kleinhout, projectcoördinator; Christiane Bosman, fondsenwerving en communicatie

www.taak.nl

 

TU-Delft (Industrieel Ontwerpen)

Bedrijfsomschrijving - Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft was in 1969 de eerste Nederlandse universitaire ontwerpopleiding en is uitgegroeid tot één van werelds grootste universitaire ontwerpopleidingen. Sinds het ontstaan zijn er ruim 4.000 ingenieurs afgestudeerd.

 

‘Wij willen graag achterhalen op welke manieren ontwerpers het genezingsproces van patienten kunnen bevorderen.” 

 

Functie - De TU-Delft zal wetenschappelijk onderzoek verrichten tijdens de onderzoeksexpositie BETER.

 

Personen - Rick Schifferstein, Universitair Hoofddocent; Marijke Melles, Universitair Docent 
Master-student TU-Delft voor uitvoering en ondersteuning onderzoek

www.io.tudelft.nl

 

Twan Goosen

Omschrijving - Twan Goosen behaalde zijn master Kunstmatige Intelligentie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en ontwikkelt nu aan het Max Planck Institute for Psycholinguistics software ter ondersteuning van onderzoek in de psycholinguïstiek en bredere geesteswetenschappen

 

Functie

Inhoudelijke uitwerking van de onderzoeksopzet. Ondersteuning, uitvoering en dataverwerking bij de onderzoeken.

 

Contactgegevens: t.goosen@gmail.com

 

Behring Institute for Medical Research

 

Bedrijfsomschrijving - Het Behring Institute for Medical Research is een onafhankelijke non-profit organisatie gevestigd in Dresden, Duitsland. Sinds de oprichting in 1997 is haar missie het ontwikkelen en integreren van nieuwe methoden voor het verbeteren van de volksgezondheid. Het Behring Institute stelt zich ten doel om een ​​krachtige rol spelen bij het doen van interdisciplinair onderzoek en het bevorderen van medisch onderwijs in Europa om daarmee gezondheid te verbeteren, ziekten te vermindering en kennis te laten toenemen.

 

Functie - Een aantal van de placebo’s voor kunst die voor het onderzoek zijn gebruikt zijn afkomstig uit de collectie van het Behring Institute for Medical Research. Het Behring Institute is sinds 2010 actief bezig met het verzamelen van placebo’s voor kunst voor onderzoeksdoeleinden.

http://www.behringinstitute.com

 

Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

Bedrijfsomschrijving - De HKU onderscheidt zich met hoger onderwijs in de kunsten en de media en is een drijvende kracht in opleidingen en innovatie voor de creatieve industrie. Aan de HKU studeren bijna 4000 studenten in de richtingen Beeldende Kunst, Design, Muziek, Theater, Games en Interactie, Media en Kunstmanagement. De HKU is gevestigd in Utrecht, Hilversum en Amersfoort.

 

Functie - Studenten en hun begeleiders ondersteunen bij de productie, onderzoek en communicatie van BETER.

 

Personen - Yara Cavalcanti Araujo; Sirma Culceski; Esther Cazant; Laurie Heskes; Ilse van Asten

www.hku.nl

 


 

 

 

 

Onderzoeksbureau Natuurvoormensen

Bedrijfsomschrijving – Natuurvoormensen is een onderzoeksbureau, opgericht door omgevingspsycholoog Agnes van den Berg. Agnes van den Berg is bijzonder hoogleraar in de perceptie en waardering van natuur en landschap bij de Rijksuniversiteit Groningen. Zij werkte mee aan talloze projecten over natuurbeleving en natuur en gezondheid, en geldt nationaal en internationaal als een expert op deze onderzoeksterreinen. Agnes van den Berg hecht veel belang aan de vertaling van wetenschappelijke onderzoeksresultaten naar de dagelijkse praktijk. Zo adviseerde zij diverse ziekenhuizen en zorginstellingen over het ontwerpen van een healing environment.

 

Functie: Agnes van den Berg werkt mee aan het wetenschappelijk onderzoek tijdens de onderzoeksexpositie BETER, waarbij ze speciaal aandacht zal besteden aan de relatie tussen natuur en kunst.

www.agnesvandenberg.nl

 

Mind Media

Bedrijfsomschrijving - Mind Media biedt innovatieve medische technologie voor het meten en trainen van lichaamsfuncties en hersenactiviteit voor het verbeteren van gezondheid en prestaties. Mind Media biedt oplossingen voor clinici, gezondheidsprofessionals en onderzoekers die feedback van fysiologische activiteit van het menselijk lichaam en het zenuwstelsel gebruiken. Sinds haar oprichting in 1992 creëert Mind Media toonaangevende producten voor biofeedback en neurofeedback. Met de NeXus systemen en BioTrace + software, staat Mind Media bekend als het beste bedrijf ter wereld op gebied van fysiologische feedback technologie. Mind Media producten worden gedistribueerd via een netwerk van resellers in meer dan 50 landen.

 

Functie - Bij verschillende onderzoeken wordt apparatuur van Mind Media ingezet voor het meten van lichamelijke reacties zoals temperatuurschommelingen, spiersamentrekking, zweetsecretie en stabiliteit van de hartslag.

www.mindmedia.nl

 

 

Ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I)

 

Het Ministerie van EL&I beschouwt het groen in en rond de stad, zoals planten, bomen, parken en bossen als een belangrijk element bij het realiseren van een duurzame en gezonde leefomgeving. Het Ministerie van EL&I ondersteunt talloze activiteiten en onderzoeksprogramma’s op het gebied van groen en gezondheid en wil hiermee bevorderen dat mensen optimaal kunnen profiteren van het positieve effect van groen op hun welzijn en gezondheid. Dit kan zowel preventief, curatief als in de zorg (care) plaatsvinden. Via BETER wil het Ministerie van EL&I te weten komen in hoeverre de combinatie van kunst en groen in ziekenhuizen een meerwaarde oplevert voor ziekenhuizen als healing environments.

 

Functie: Ondersteuning van onderzoek naar de effecten van ‘natuurlijke kunst’ op de gezondheid

 

Personen: Elze Hemke, senior beleidsmedewerker biodiversiteit en gezondheid; Sjerp de Vries, senior onderzoeker natuur en gezondheid en contactpersoon ministerie EL&I bij onderzoeksinstituut Alterra in Wageningen

http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/eleni

 

 

Hersencentrum

Bedrijfsomschrijving - Hersencentrum is een generalistisch Zelfstandig Behandelcentrum voor geestelijke gezondheidszorg. Met een stevige neuropsychologie en diagnostiek tak onderscheidt Hersencentrum zich binnen de gezondheidszorg.

 

Functie - Hersencentrum verricht wetenschappelijk onderzoek tijdens de onderzoeksexpositie. Hierbij zal het specifiek gaan om In-Vivo EEG metingen tijdens aanbieding van kunst versus placebo’s voor kunst. De hypothese is dat er geen meetbaar verschil is tussen deze condities. Op basis van de uitkomsten wordt een fMRI protocol overwogen.

 

Personen - Drs. Hessel J. Engelbregt: neuropsycholoog, oprichter

Faye C. Koolen: neuropsycholoog, diagnostica. Zij zal tijdens de expositie het team coördineren dat zich bezig houdt met de EEG metingen.

www.hersencentrum.nl

 

 

Dr. Joris H. Janssen

 

Dr. Joris H. Janssen is wetenschapper en werkt als vrijwilliger voor het BETER Consortium. Hij is ervaren in het meten van emoties en fysiologische signalen en is voor BETER betrokken bij het opzetten en analyseren van de data van BETER Lab.

www.jorishjanssen.nl.

 

 

 

 

Kunstpartners

 

GEMAK, Den Haag

www.gemak.org

 

Museum voor religieuze kunst, Uden

www.museumvoorreligieuzekunst.nl

 

Heden, Den Haag

www.heden.nl

 

De Paviljoens, Almere

www.depaviljoens.nl

 

 

 

Bruikleengevende instellingen 

 

Altrecht, Den Dolder

http://www.altrecht.nl

 

Ter Gooi Ziekenhuizen, Hilversum

http://www.tergooiziekenhuizen.nl

 


 

 

GOEDE Vrienden

Marieke Nooren; Joost Tennekes; Carla Brown Verhoog; Kees van Dorsser; Noek Zwaan; Liesbeth Zandstra; Lia van Straalen

 

Ook GOEDE Vriend worden?


 

  

 

BETER Publicatie: Om in te nemen, bestel m nu!

De uitslagen, conclusies en reflecties van het BETER onderzoek zijn gebundeld in een publicatie getiteld: Om in te nemen. Op 14 juni 2013 wordt de publicatie tijdens het BETER Symposium gepresenteerd.

Vast bestellen?

Conclusies BETER onderzoek gepubliceerd tijdens BETER Symposium

Op 14 juni 2013 organiseert het BETER Consortium in MCH Westeinde het BETER Symposium. De langverwachte onderzoeksresultaten van de interactieve onderzoeksexpositie BETER, de kunst van gezondheid worden hier gepresenteerd in een levendig dagvullend programma. Tevens wordt de fonkelnieuwe, bij BETER …

Lees meer...

BETER de film
Bekijk hier de film die Erik Heuvelink maakte over BETER, de kunst van gezondheid.