De onderzoeken

Door het gehele ziekenhuis zijn verschillende onderzoeken te vinden. Deze worden ontworpen en uitgevoerd door de verschillende partners van het BETER Consortium.

De onderzoeken vallen uiteen in vier onderdelen:

 

 

BETER Kunstroute
Op de eerste drie verdiepingen van het ziekenhuis vindt u de BETER kunstroute bestaande uit kunstwerken en placebo’s. Bezoekers kunnen bij de entree een folder ophalen met daarin een plattegrond en een aantal formulieren. Per werk geeft u op deze formulieren uw bevindingen aan. Na afloop levert u de folder in de daarvoor bestemde brievenbus in.

 

 

BETER Laboratorium voor fysiologisch onderzoek

Op de vide van Medisch Centrum Haaglanden, boven het restaurant in de centrale hal, bevindt zich het BETER Laboratorium. Hier vindt u de volgende onderdelen:

 

BETER EEG onderzoek, met medewerking van het Hersencentrum. Hoe reageren uw hersenen op (placebo)kunst?

 

BETER Fysiologisch onderzoek. Hoe reageert uw lichaam op (placebo)kunst? Apparatuur van Mind Media wordt voor dit onderzoek ingezet voor het meten van lichamelijke reacties zoals temperatuurschommelingen, spiersamentrekking, zweetsecretie en stabiliteit van de hartslag.

 

BETER Datacentrum met medewerking van EGBG. Hier wordt data verzameld en inzichtelijk gemaakt.

 

 

Welzijnsonderzoek op behandelafdelingen

Ook op verschillende behandelafdelingen: de oogpoli, de radiotherapie, EMG, het slaapcentrum en de Haemodialyse worden onderzoeken verricht. Dit betreft welzijnsonderzoeken die meten hoe kunst de ervaring van de omgeving bij patiënten positief kan beïnvloeden. Tevens worden hier onderzoeken verricht door de TU Delft en door onderzoeksbureau Natuurvoormensen.

 

Onderzoeksbureau Natuurvoormensen richt zich specifiek op het onderdeel BETER Natuurlijk. BETER Natuurlijk doet onderzoek naar de meerwaarde van natuur wanneer deze gecombineerd wordt met kunst. Lees hier meer over BETER Natuurlijk.

 

BETER Thuisonderzoek
Het BETER Thuisonderzoek wordt uitgevoerd in de eigen huiselijke omgeving. Deelnemers aan het onderzoek krijgen een kunstwerk of placebo thuis gestuurd en worden vanaf dat moment wekelijks gemonitord op hun gezondheid. Lees meer op www.thuisonderzoek.nl

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

BETER Publicatie: Om in te nemen, bestel m nu!

De uitslagen, conclusies en reflecties van het BETER onderzoek zijn gebundeld in een publicatie getiteld: Om in te nemen. Op 14 juni 2013 wordt de publicatie tijdens het BETER Symposium gepresenteerd.

Vast bestellen?

Conclusies BETER onderzoek gepubliceerd tijdens BETER Symposium

Op 14 juni 2013 organiseert het BETER Consortium in MCH Westeinde het BETER Symposium. De langverwachte onderzoeksresultaten van de interactieve onderzoeksexpositie BETER, de kunst van gezondheid worden hier gepresenteerd in een levendig dagvullend programma. Tevens wordt de fonkelnieuwe, bij BETER …

Lees meer...

BETER de film
Bekijk hier de film die Erik Heuvelink maakte over BETER, de kunst van gezondheid.