Meten = weten

 

Met nieuwe technieken zijn we in staat om razendsnel data te creëren over de fysiologische en emotionele toestand van mensen. Deze technieken worden op steeds grotere schaal beschikbaar. Aan data dus geen gebrek, maar zijn het de apparaten die ons vertellen of we gezond zijn? En wat is gezondheid precies?

 

De gezondheidszorg wordt steeds meer langs de meetlat gelegd. Er is minder tijd en geld voor persoonlijke aandacht en de kwaliteit van de omgeving. Een helende omgeving heeft een aangetoond positief effect op het herstel van de patiënt en kan dus positief vertaald worden naar het zorgbudget. De rol die kunst hierin kan spelen is echter nog onduidelijk. Het is bekend dat mensen het prettig vinden om naar mooie dingen te kijken1, en dat ‘echte kunst’ een ander effect heeft op mensen dan ‘nep kunst’. Maar er is nog niet onderzocht of kunst expliciet goed kan zijn voor de gezondheid.

 

Wat maakt mij BETER?

 

BETER, de kunst van gezondheid slaat een brug tussen zorg, wetenschap, kunst en maatschappij en stelt kritische vragen aan de samenleving. Doelstelling is een zo breed en divers mogelijk publiek te betrekken en te prikkelen na te denken over vragen als: wat is gezond voor mij? Hoe richt ik mijn omgeving zo in dat ik mij beter voel? Is dat met onderzoeken en apparaten te meten? Binnen én buiten de gebaande paden zoekt BETER naar antwoorden en stimuleert discussie over kunst, gezondheid en meetbaarheid.

 

Participatie en publiek

 

Belangrijke doelgroep van BETER zijn de gemiddeld 12.300 bezoekers per week van het Medisch Centrum Haaglanden. De dagelijkse toestroom van patiënten, bezoekers en medewerkers, grotendeels afkomstig uit het directe zorggebied van het ziekenhuis dat bestaat uit 99 nationaliteiten, biedt BETER de unieke kans in gesprek te gaan met een cultureel zeer diverse doelgroep.

BETER Publicatie: Om in te nemen, bestel m nu!

De uitslagen, conclusies en reflecties van het BETER onderzoek zijn gebundeld in een publicatie getiteld: Om in te nemen. Op 14 juni 2013 wordt de publicatie tijdens het BETER Symposium gepresenteerd.

Vast bestellen?

Conclusies BETER onderzoek gepubliceerd tijdens BETER Symposium

Op 14 juni 2013 organiseert het BETER Consortium in MCH Westeinde het BETER Symposium. De langverwachte onderzoeksresultaten van de interactieve onderzoeksexpositie BETER, de kunst van gezondheid worden hier gepresenteerd in een levendig dagvullend programma. Tevens wordt de fonkelnieuwe, bij BETER …

Lees meer...

BETER de film
Bekijk hier de film die Erik Heuvelink maakte over BETER, de kunst van gezondheid.