Kunst en placebo

 

Om de kernvraag ‘Heeft kunst effect op de gezondheid?’ te kunnen beantwoorden wordt de werking van helende kunst vergeleken met de werking van placebo’s voor kunst. Een placebo voor kunst is iets dat zich manifesteert als kunst, maar dat niet is. Aangenomen wordt dat echte kunst bepaalde ingrediënten bevat. Bij een placebo van kunst zijn deze ingrediënten niet aanwezig.

 

De vermeende helende kunstwerken die in de onderzoeksexpositie worden gebruikt zijn bruiklenen van SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte, kunst- en zorginstellingen en musea, of worden speciaal vervaardigd door kunstenaars. De placebo’s worden door professionele èn amateur kunstenaars vervaardigd, of komen uit de collectie van het Behring Institute for Medical Research. Tevens werden zowel placebo’s als kunstwerken verkregen naar aanleiding van internationale oproepen aan amateurs en professionele kunstenaars. Sinds mei 2012 is het niet meer mogelijk om kunstwerken in te dienen.

 


BETER Publicatie: Om in te nemen, bestel m nu!

De uitslagen, conclusies en reflecties van het BETER onderzoek zijn gebundeld in een publicatie getiteld: Om in te nemen. Op 14 juni 2013 wordt de publicatie tijdens het BETER Symposium gepresenteerd.

Vast bestellen?

Conclusies BETER onderzoek gepubliceerd tijdens BETER Symposium

Op 14 juni 2013 organiseert het BETER Consortium in MCH Westeinde het BETER Symposium. De langverwachte onderzoeksresultaten van de interactieve onderzoeksexpositie BETER, de kunst van gezondheid worden hier gepresenteerd in een levendig dagvullend programma. Tevens wordt de fonkelnieuwe, bij BETER …

Lees meer...

BETER de film
Bekijk hier de film die Erik Heuvelink maakte over BETER, de kunst van gezondheid.